Proces powstawania kawy – co dzieje się z ziarnami, zanim pojawią się w palarni kawy?

Zanim kawa, którą być może właśnie pijemy trafi do naszego Kuba, musi obyć dość długi proces przygotowywania. Istnieje tutaj wiele etapów jej zbiorów i powstawania, natomiast kluczowy odbywa się bez wątpienia w palarni kawy? Jakie są zatem najważniejsze elementy produkcji oraz co dzieje się z nią w palarni?

Skąd pochodzą ziarna?

Na przygotowanie samych ziaren składa się masa elementów. Zanim te zostaną zmielone, wcześniej zajmuje się nimi specjalne palarnie kawy. Roślina jaką jest kawowiec posiada sporo odmian, jednak jedynie z dwóch uzyskuje się kawę – arabica i robusta. Chociaż mogą one rosnąć w dość zróżnicowanych warunkach, zdecydowanie najlepiej czują się w równikowej strefie, stąd tak wiele krajów, które tam się znajdują , słyną z produkcji dobrej kawy.

Kawowiec uwielbia wysoką temperaturę i bardzo wilgotne powietrze. Dla wzrostu kawy arabskiej (arabica), najlepsze są tropikalne warunki i górzyste tereny, które mogą sięgać nawet 2000 metrów. Jeszcze wyższe temperatury i równinne tereny, to idealne miejsce dla robusty. Jest ona również świetnie przystosowana do walki z chorobami i szkodnikami. Są to zatem dwie główne odmiany kawowca, które uprawia się głównie w Wietnamie, Indiach, Brazylii, Etiopii, Peru i na Madagaskarze.

Zbiory kawy i obróbka – jak to wygląda?

Przed tym, jak ziarna trafią do naszego dystrybutora kawy, muszą być oczywiście zebrane na plantacji. Wydobywa się je z owoców kawowca, kiedy te są już dojrzałe. Jako, że to proces bardzo nierównomierny, bardzo często stosuje się zbiory ręczne. Jednak na dużych plantacjach, chętniej wykonuje się zbiory maszynowe, co pozwala ten etap znacznie przyspieszyć. Kolejno, konieczne jest wyłuskanie ziaren z owoców, a do tego nadają się dwa sposoby – suchy oraz mokry.

W wypadku metody mokrej, za pomocą wody usuwa się stopniowo miąższ i skórkę owoców, aż pozostaną same ziarna, a te kolejno suszy się na słońcu. Przy suchej metodzie dochodzi do maszynowego usuwania miąższu i skóry. Jednak w wypadku obydwu sposobów, nie obędzie się bez dokładnej selekcji ziaren i sprawdzenia ich jakości. Jeśli by do tego nie doszło, nie byłoby szans, aby były one przetransportowane do palarni kawy.

Palarnia kawy – jak ona działa?

Zanim z ziaren będzie można uzyskać nasz ulubiony czarny napój, należy je poddać odpowiedniej obróbce. Specjaliści potwierdzają, że najlepszą kawą jest ta wypalana na świeżo, stąd palarnie kawy wykonują swoją pracę już w krajach, gdzie produkt będzie przeznaczony na sprzedaż.

W palarniach znajdują się piece, które obsługują wykwalifikowani roasterzy. Używając odpowiednich ustawień i parametrów, udaje się im otrzymać  odmienne smaki kawy. Wszystko po to, aby uzyskać różne poszczególne wersje, które będą nadawać się do parzenia danych typów napojów.